A gazdasági tér szerkezete a régióban, a régió megosztottságát meghatározó tényezők. Közép- és Kelet-Európa, s ezen belül Magyarország információs társadalmi térszerkezete

Szerzők

  • Erdős Ferenc SZE Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskola

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.19.1.988

Kulcsszavak:

információs társadalom, elektronikus kereskedelem, informatikai infrastruktúra

Absztrakt

Egy adott régió fejlettségét, elmaradottságát és megosztottságát számos tényező együttesen határozza meg. Amikor ezen tényezőket számba vesszük, feltétlenül meg kell különböztetnünk a fejlettség mennyiségi és minőségi elemeit. A mennyiségi elemek egy adott időpillanatban jellemzik az egyes régiók gazdaságát, míg a minőségi tényezők ennél tovább mutatnak, lehetőséget adnak az adott régió fejlődési potenciáljának és fejlődési irányának becslésére is. A szerző tanulmányában egyrészt vizsgálja az információs- és kommunikációs-technológiai fejlettség, mint regionális minőségi, s az egyes régiók megosztottságát manapság nagyban meghatározó fejlettségi tényező eltéréseit a közép- és kelet-európai térségben, s ezen belül hazai kistérségi szinten is. Másrészt megkísérli az információs társadalom regionális szintű fejlesztési lehetőségeit feltárni, különös tekintettel a kistérségi szintre.

Információk a szerzőről

Erdős Ferenc , SZE Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskola

PhD hallgató

##submission.downloads##

Megjelent

2005-03-01

Hogyan kell idézni

Erdős, F. (2005) „A gazdasági tér szerkezete a régióban, a régió megosztottságát meghatározó tényezők. Közép- és Kelet-Európa, s ezen belül Magyarország információs társadalmi térszerkezete”, Tér és Társadalom, 19(1), o. 141–153. doi: 10.17649/TET.19.1.988.

Folyóirat szám

Rovat

Kitekintő