Közép-Európa fogalmi változása térben és időben

Szerzők

  • Mező Ferenc DE TTK Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.15.3-4.822

Kulcsszavak:

Közép-Európa, EU-csatlakozás, Mitteleuropa, geopolitika, politikai földrajz, Magyarország, NATO, kultúrföldrajz, kultúrkörök

Absztrakt

Az elmúlt három-négy évben úgy tűnt mintha elcsendesültek volna a Közép-Európa körüli viták, megváltoztak a politikai struktúrák és perspektívák. Országot irányító pártok tűntek el a feneketlen süllyesztőkben, s Közép-Európa, mint a nagyhatalmak elleni „tiltakozási csatorna” elvesztette a jelentőségét. A NATO- és az EU-csatlakozás ténye és lehetősége elnyomta Közép-Európa intézményesített továbbszervezését, másrészt a kilencvenes években versenyfutás kezdődött Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország között a brüsszeli bebocsátó papírért. Ezzel szemben az alábbi egy évben a visegrádi gondolat újra felvetődött és a politikai elit újra aktivizálta magát e paradigma mellett, megint lehet hallani: „Mi közép-európaiak”. Éppen ezekből kiindulva, a tanulmány áttekinti a kezdetektől a mindig aktualizált, átpolitizált Közép-Európa-elképzeléseket és megpróbál következtetéseket levonni a közeljövőre, a lehetségesre, a szükségesre.

Információk a szerzőről

Mező Ferenc , DE TTK Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék

egyetemi tanársegéd

##submission.downloads##

Megjelent

2001-09-01

Hogyan kell idézni

Mező, F. (2001) „Közép-Európa fogalmi változása térben és időben”, Tér és Társadalom, 15(3-4), o. 81–103. doi: 10.17649/TET.15.3-4.822.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok