A területi tervezés kihívásai a kilencvenes években Magyarországon: a területfejlesztési stratégiák kialakításáról a programozásig és az értékelésig

Szerzők

  • Lados Mihály MTA RKK NYUTI

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.15.2.802

Kulcsszavak:

területi tervezés, területfejlesztés, EU-csatlakozás, fejlesztési koncepciók, programok

Absztrakt

A tanulmány a megyei, a regionális, a nemzeti és a nemzetközi szintű tervekkel foglalkozik. A tanulmány középpontjában az áll, hogy az EU csatlakozással összefüggésben milyen kihívások érték/érik a hazai területi tervezést és az annak való megfelelés folyamatába a NYUTI milyen módon kapcsolódott be, mennyiben volt képes szerepet játszani a hazai területi tervezés megújításában, az innovatív módszerek terjesztésében.

A tanulmány négy nagyobb témakörre bontva tárgyalja ezt a megfelelési folyamatot. Az első blokk a területi tanulmányokkal kapcsolatos igények átalakulását tárgyalja a nyolcvanas évek végén. A második blokk a tervezési rendszer megújításának az EU csatlakozásból és Maastricht-i szerződésből fakadó követelményeiből, a stratégiai tervezés módszerének hazai megalapozásából indul ki. A harmadik blokk a konzorciumban való együttműködés és a projektek nemzetközi szintre emelkedését tárgyalja. A negyedik blokk az előcsatlakozási időszak nagy kihívásával a programozással foglalkozik.

Információk a szerzőről

Lados Mihály , MTA RKK NYUTI

tudományos főmunkatárs

##submission.downloads##

Megjelent

2001-06-01

Hogyan kell idézni

Lados, M. (2001) „A területi tervezés kihívásai a kilencvenes években Magyarországon: a területfejlesztési stratégiák kialakításáról a programozásig és az értékelésig”, Tér és Társadalom, 15(2), o. 25–69. doi: 10.17649/TET.15.2.802.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok