A szabadidősport gazdasági szerepe Közép-Kelet-Európában

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.35.2.3293

Kulcsszavak:

szabadidősport, Közép-Kelet-Európa, szabadidősport-fogyasztás

Absztrakt

Tanulmányunk célja, hogy bemutassuk a szabadidősport gazdasági fejlődését a közép-kelet-európai régióban, illetve kifejezetten Magyarországon. A 2010-es években tapasztalt gazdasági fejlődés egyszerre jelentett nagy lehetőséget és kihívást a szabadidősport területén működő szolgáltató vállalkozások, szervezetek számára. Az elméleti részben rövid áttekintést adunk 1) a szabadidősport történelmi és társadalmi hátteréről Magyarországon és Közép-Kelet-Európában, 2) a szabadidősport koncepcióiról, piacairól és értékteremtéséről, 3) a szabadidősport helyzetéről Magyarországon és Közép-Kelet-Európában, valamint a 4) regionális szabadidősport kutatásokról. A régiós összehasonlítás során a 2010 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan gyűjtöttünk nemzetközi adatokat nyolc volt szocialista országról, elsősorban a szabadidősport piacokhoz és a lakosság fizikai aktivitásához kapcsolódóan.

Eredményeink szerint a néhány év alatt tapasztalt jelentős gazdasági növekedés kifejezetten erősen hatott a szolgáltatások fejlődésére, köztük a szabadidősport szolgáltatásokéra is. A szabadidősport vállalatoknak fel kell készülniük a növekvő keresletre, az állami döntéshozóknak pedig a növekvő társadalmi szegregáció megakadályozására. Eredményeink szerint a gazdasági fejlődés ellenére a lakosság fizikai aktivitása nem javul, sőt, azok száma, akik soha nem sportolnak, még növekedett is a régióban, amely trend jelentős problémákat okozhat a társadalomban. A sporteszközökre és sportszolgáltatásokra való költés növekedett, de összességében kevesebb ember költ többet.

Szerző életrajzok

Szabó Ágnes , Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet

egyetemi adjunktus

Máté Tünde , Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet

egyetemi adjunktus

Havran Zsolt , Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet

egyetemi adjunktus

##submission.downloads##

Megjelent

2021-05-28

Hogyan kell idézni

Szabó, Ágnes, Máté, T. és Havran, Z. (2021) „A szabadidősport gazdasági szerepe Közép-Kelet-Európában”, Tér és Társadalom, 35(2), o. 125–149. doi: 10.17649/TET.35.2.3293.

Folyóirat szám

Rovat

Kitekintés