A telephelyválasztás lehetőségei a szállodaiparban

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.32.3.3054

Kulcsszavak:

telephelyválasztás, szállodaipar, befektetési döntés, Budapest

Absztrakt

A szálláshelyek telepítési helyének megválasztása a kezdetektől fogva tudatos döntések következménye volt, még akkor is, ha sokáig ez spontán módon ment végbe. Később, a szállodaipar fejlődése során létrejöttek azok a legfontosabb szállodatípusok, amelyek már nagymértékben meg is határozták a telepítési helyüket.

A tanulmány bemutatja a telephelyválasztás modelljeit, a monocentrikus, az agglomerációs és az empirikus modellek, valamint a szállodai gyakorlathoz közel álló működési modellek sajátosságait, abból a célból, hogy elemzési módszereket nyújtson új szállodák létesítéséhez. A budapesti esettanulmány felvázolja a fővárosi szállodaipar 2016-ra kialakult térbeli koncentrációját, valamint vizsgálja a 2008 és 2016 között megnyílt új szállodák telephelyválasztását. Az elemzés kerületi bontásban értékeli a közelmúlt legsikeresebb szállodai beruházásait. A telephelyválasztást és a befektetési döntést befolyásoló tényezők értékelése a gyakorlatban is segítséget nyújthat a szállodai beruházások során. Kockázatos döntéseket kell hozni, amelyek később már nehezen vagy egyáltalán nem korrigálhatók. Nem kétséges, hogy a jó telehelyválasztás a szálloda jövőbeni sikerességét alapvetően meghatározza.

Szerző életrajzok

Albert Tóth Attila , Széchenyi István Egyetem, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Turizmus Tanszék

egyetemi tanársegéd

Rechnitzer János , Széchenyi István Egyetem, Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola

egyetemi tanár, a doktori iskola vezetője

##submission.downloads##

Megjelent

2018-08-13

Hogyan kell idézni

Albert Tóth, A. és Rechnitzer, J. (2018) „A telephelyválasztás lehetőségei a szállodaiparban”, Tér és Társadalom, 32(3), o. 128–142. doi: 10.17649/TET.32.3.3054.

Folyóirat szám

Rovat

Ténykép

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>