Az új városi urbanizációs modell szocialista és/vagy globális természete

Szerzők

  • Szirmai Viktória MTA TK Szociológiai Intézet; Kodolányi János Főiskola

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.31.3.2861

Kulcsszavak:

szocialista urbanizáció, globális urbanizáció, új városok társadalmi-gazdasági polarizációja, új városok térbeli társadalmi szerkezete, európai városfejlődési trendek

Absztrakt

A tanulmány a magyarországi ún. szocialista új városi térségek mai átalakulásait, a történeti hatások, az ún. szocialista urbanizáció jelenkori érvényesüléseit, valamint a globális urbanizáció megnyilvánulásait mutatja be. Az új várostérségi társadalmak térbeli elhelyezkedésének empirikus feltárásával az európai, egyben a globális városfejlődési trendekhez történő közeledés, a konvergencia, illetve divergencia jelenségeit, közte az új városi jelleg mai relevanciáit is elemzi. Az empirikus vizsgálatok szerint a posztszocialista új városok és azok térségei korántsem jelentenek homogén közeget: a gazdasági és a szociológiai jellemzőik, társadalmi összetételük és térbeli elhelyezkedésük sajátosságai alapján különböző fejlettségi csoportegységekből állnak. A gazdaságilag és társadalmilag fejlettebb jellemzőkkel rendelkező új városi csoportok sokkal inkább alkalmazkodnak a globális világhoz, esetükben jellemzőbb a nyugat-európai trendekhez történő közeledés, mint a fejlettségük szerint visszamaradottabb új várostérségi csoportok esetében, ahol erőteljesebben érvényesülnek a történeti hatások, és ahol tapasztalhatóak a divergencia jelenségei is.

Információk a szerzőről

Szirmai Viktória , MTA TK Szociológiai Intézet; Kodolányi János Főiskola

kutatóprofesszor; egyetemi tanár

##submission.downloads##

Megjelent

2017-08-23

Hogyan kell idézni

Szirmai, V. (2017) „Az új városi urbanizációs modell szocialista és/vagy globális természete”, Tér és Társadalom, 31(3), o. 25–43. doi: 10.17649/TET.31.3.2861.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok