A lengyel regionális politika és intézményei

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.27.3.2477

Kulcsszavak:

Lengyelország, területfejlesztés, regionális politika, területi egyenlőtlenségek, tervszerződések, Strukturális Alapok

Absztrakt

A Magyarországhoz több szállal kapcsolódó Lengyelország regionális sajátosságai, valamint a regionális egyenlőtlenségek és az uniós GDP-átlagtól való lemaradás leküzdésére irányuló megoldásai egyaránt érdekesek lehetnek hazánk számára. A sok hasonló területi probléma mellett azonban számos jelentős különbség van a két ország regionális politikája között. Lengyelországban az EU-csatlakozásra való felkészülés közben tényleges közigazgatási reformot hajtottak végre, a regionális politika pedig önálló ágazati politikává tudott válni. Miközben az ország fejlődése szempontjából meghatározó forrásokat jelentő Strukturális Alapok menedzselésére létrehozott intézményrendszer az ágazati irányítási rendszerbe integrálódik, mégis decentralizált formában működik, hiszen a regionális önkormányzatok döntési kompetenciákkal rendelkeznek nem csupán a francia mintára kialakított tervszerződések megkötésében, de a decentralizált operatív programok irányításában is.

Az alapvetően leíró jellegű tanulmány, amely kitér a lengyel regionális politika, valamint eszköz- és intézményrendszerének fejlődésére, olyan megoldásokat is bemutat, amelyek hasznosak lehetnek a hazai területpolitika jövőbeli alakítása szempontjából.

Szerző életrajzok

Mezei Cecília , MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete, Pécs

tudományos munkatárs

Schmidt Andrea , Pécsi Tudományegyetem, Politikai Tanulmányok Tanszék

egyetemi adjunktus

##submission.downloads##

Megjelent

2013-08-26

Hogyan kell idézni

Mezei, C. és Schmidt, A. (2013) „A lengyel regionális politika és intézményei”, Tér és Társadalom, 27(3), o. 109–126. doi: 10.17649/TET.27.3.2477.

Folyóirat szám

Rovat

Kitekintés