A visegrádi négyek vidéktípusainak megjelenése a nemzetközi és a nemzeti fejlesztési koncepciókban

Szerzők

  • Bodnár Gábor Szent István Egyetem, Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Békéscsaba

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.28.3.2458

Kulcsszavak:

vidéktípus, vidék – lehatárolás, területi politika, visegrádi országok, új vidékparadigma

Absztrakt

A vidék szerepe jelentősen megváltozott napjainkra. Ez új kihívásokkal szembesíti a területi politikákat és azok formálóit is. Ráadásul úgy kellene az erőforrásokat kedvezően hasznosítani és ezáltal csökkenteni a fennálló területi különbségeket, hogy a vidék fogalma és pontos területi meghatározása máig nem tisztázott és vitákat generál.

Munkámban a visegrádi országokban vizsgálom, hogy miképpen jelennek meg vidéktípusaik a nemzetközi és nemzeti vidékfejlesztési koncepciókban. Áttekintem az Európai Unió és az OECD vonatkozó módszertanát, majd az egyes országok vidékfejlesztési koncepcióiban található lehatárolási metódusokat. Így az egyes vidéktípusok egymással és a nemzetközi megközelítésekkel is jól összehasonlíthatóvá válnak, valamint az is láthatóvá válik, hogy azok milyen mértékben reflektálnak a mai város–vidék viszonyokra és a vidék új funkciói által támasztott kihívásokra.

Információk a szerzőről

Bodnár Gábor , Szent István Egyetem, Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar, Békéscsaba

tanársegéd

##submission.downloads##

Megjelent

2014-08-20

Hogyan kell idézni

Bodnár, G. (2014) „A visegrádi négyek vidéktípusainak megjelenése a nemzetközi és a nemzeti fejlesztési koncepciókban”, Tér és Társadalom, 28(3), o. 127–144. doi: 10.17649/TET.28.3.2458.

Folyóirat szám

Rovat

Ténykép