Régiók hálózata és gazdasági teljesítmény. A régiók közötti tudáshálózati struktúra makrogazdasági szerepének vizsgálata

Szerzők

  • Sebestyén Tamás Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézete

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.26.3.1864

Kulcsszavak:

tudáshálózatok, szabadalmi kooperáció, hálózatelemzés

Absztrakt

A gazdasági növekedéssel foglalkozó irodalom a tudásfelhalmozás szerepét hangsúlyozza, az új tudás keletkezése és terjedése azonban nem független azoktól a hálózatoktól, amelyek a gazdaság szereplőit kötik össze. A hálózatelméleti irodalom a valós hálózatok két fő jellemzőjét, a „kis világ” jelleget (rövid elérési utak szorosan kapcsolt lokális csoportokkal) és a skálafüggetlenséget (a kapcsolati számok aszimmetrikus eloszlása) hangsúlyozza, kiemelve, hogy a hálózat makrostruktúrája a hálózati rendszer teljesítményét befolyásolja. Jelen tanulmányban azt vizsgálom, hogy milyen összefüggés mutatható ki a szabadalmi együttműködési hálózatok struktúrája, valamint a gazdasági teljesítmény között. Együttműködési hálózatokon NUTS 3 régiók közötti kapcsolatrendszereket értünk, és e kapcsolatrendszerek országos szintű struktúráját vizsgáljuk. A vizsgálat 27 európai országra terjed ki, az eredmények azt mutatják, hogy a régiók hálózatban vett átlagos közelsége, valamint a domináns centrális régiók jelenléte pozitív kapcsolatban áll a gazdasági teljesítménnyel.

Információk a szerzőről

Sebestyén Tamás , Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézete

tanársegéd

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Megjelent

2012-08-24

Hogyan kell idézni

Sebestyén, T. (2012) „Régiók hálózata és gazdasági teljesítmény. A régiók közötti tudáshálózati struktúra makrogazdasági szerepének vizsgálata”, Tér és Társadalom, 26(3), o. 69–92. doi: 10.17649/TET.26.3.1864.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok