Határ menti társadalmi kapcsolatok a Nyugat-dunántúli régióban

Szerzők

  • Csizmadia Zoltán MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

DOI:

https://doi.org/10.17649/TET.19.2.999

Kulcsszavak:

társadalmi integráció, határ menti együttműködések, költözés, lokális kötődés, utazási szokások, nyelvtudás, bizalom, interperszonális kapcsolatok

Absztrakt

A tanulmány egy előzetes helyzetértékelés. Ezért elsődleges célja nem a magyarázatok keresése, hanem a lakossági szintű határ menti együttműködések legfontosabb társadalmi aspektusainak ismertetése leíró jelleggel. Ezzel párhuzamosan a későbbi részletes elemzéshez is meg kell, hogy adja az alapvető támpontokat, irányvonalakat. Ilyen volumenű (1500 fős) téma-specifikus reprezentatív lakossági kérdőíves felmérés még nem készült a térségben. Az adatok előzetes kiértékeléséből láthatóvá vált, hogy a térség integrálódásának társadalmi pillérei nem ugyanolyan erősek, komoly ellentmondásokra bukkanhatunk a valóságos, működőképes, és a ténylegesen is igénybe vett kontaktusok, viszonyok szintjén. Ezeket viszont csak az összetett magyarázó modellek tükrében a kutatás későbbi fázisában minősíthetjük.

Információk a szerzőről

Csizmadia Zoltán , MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet

tudományos segédmunkatárs

##submission.downloads##

Megjelent

2005-06-30

Hogyan kell idézni

Csizmadia, Z. (2005) „Határ menti társadalmi kapcsolatok a Nyugat-dunántúli régióban”, Tér és Társadalom, 19(2), o. 47–63, 181. doi: 10.17649/TET.19.2.999.

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok